Recept

Fiskgryta med citron och gräslök

4 portioner

400g torskfilé 2 ½ dl matlagningsgrädde ½ citron, skal och saft 1 fiskbuljongtärning ½ tsk salt 1 krm grovmalen vitpeppar 2 tomater 2 msk hackad gräslök

Skär fisken i bitar. Häll i grädde, saft och skal från citronen samt buljongtärningen i en gryta eller traktörpannan. Koka upp. Lägg i fisken. Salta och peppra. Koka på svag värme tills fisken är vit och fast, ca 5-10 minuter. Klyfta tomaterna och lägg dem i grytan. Strö över gräslök. Koka upp. Servera med ris.

Tomat och pastasoppa

4 portioner

2 dl pasta, t.ex. hjul eller snäckor 2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök smör 1 burk passerade elelr krossade tomater, ca. 400g 4 dl vatten 2 ½ dl matlagningsgrädde 2 hönsbuljongtärningar 1 dl färsk eller fryst basilika 1/4 krm cayennepeppar ev. salt

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Häll på tomater, vatten och grädde. Lägg i buljongtärningarna och låt soppan koka några minuter. Grovhacka den färska basilikan. Lägg i den kokta pastan och smaksätt med basilika, cayennepeppar och ev. salt. Servera med knäckebröd.

Senapskyckling

4 portioner

400g kycklingfilè 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 1 ½ dl hönsbuljong 2-3 msk fransk senap ½ msk soja 1 msk vetemjöl 2 ½ dl matlagningsgrädde

Skär köttet i strimlor. Bryn det i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt salt, peppar, buljong, senap och soja. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner i grytan. Låt grytan koka 5 minuter. Servera med kokt pasta eller ris.

Skidåkargryta

4 portioner

1 stor gul lök 3 morötter 1 liten kålrot 1 liter vatten 2 buljongtärningar 8 potatisar 1 stor purjolök 5 kryddnejlikor 2 lagerbald 10 kryddpepparkorn 1 msk senap 600g falukorv 1 msk smör eller margarin 1 tsk salt 1 krm vitpeppar

Skala löken, morätter och kålrot. Skär i bitar. Lägg i en grytan med vatten och buljongtärningarna. Koka i 10 minuter. Skär potatisen i tjock skivor. Skär purjolöken. Blanda ner potatis och purjolök i grytan. Koka i 10 minuter tillsammans med senap, kryddnejlikor, kryddpeppar och lagerblad. Potatisen blir mjuk. Skär falukorven i bitar och stek den hastigt. Vänd ner falukorven i grytan. Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över lite persilja.

Mexikansk gryta

4 portioner

400g köttfärs 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 selleristjälkar 1 msk smör 1 burk kidneybönor, 400g 1 burk krossade tomater, 400g 1 tsk salt 2 tsk chilipulver 1 tsk spiskummin 2 dl matlagningsyoghurt

Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla sellerin. Fräs köttfärsen i smöret med lök, vitlök och selleri i stekpannan. Lägg över i en gryta. Häll av spadet på bönorna. Rör ner bönor och tomatkross i grytan.´Krydda med salt, chilipulver och spiskummin. Låt grytan koka i 10 minuter. Servera grytan med kall matlagningsyoghurt.

2010-11-04-bls-014.jpg

Thaikyckling med röd curry

4 port.

800 g kyckingfilé, strimlade 2 msk olivolja 5 vitlöksklyftor, pressade 25 g färsk ingefära, riven 3 paprikor i olika färger, strimlade 2 burkar kokosmjölk (à 400 g) 1 burk röd currypasta (110 g) 2 msk fisksås 10 st kaffirlimeblad 1 tsk sambal oelek färsk koriander, hackad

Ansa kycklingfiléerna från överflödigt fett och stimla dem. Värm upp olivoljan i en stor wokpanna eller en gryta tillsammans med vitlöken och ingefäran och fräs i några minuter. Lägg i kycklingstrimlorna och stek dem tills de är genomstekta. Lägg i paprikan, kokosmjölken, currypastan, fisksåsen, kaffislimebladen och sambal oeleken. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Strö över hackad koriander. Servera med ris.

OBS! Grytan blir väldigt stark. Ta mindre av currypastan och sambal oeleken.

Alla åldrars pastasoppa

4 port.

1 gul lök 1 vitlöksklyfta en bit purjolök 2 msk matolja 300 g köttfärs 2 morötter 1 burk krossade tomater 2 msk chilisås eller tomatpuré 2 köttbuljongtärningar 1 l vatten 2 dl pastaskruvar eller penne-pasta 1 liten burk majs oregano salt svartpeppar

Hacka löken, pressa vitlöken och strimla purjolöken. Fräs detta i olja i en soppgryta. Lägg ner köttfärsen och fräs i ett par minuter till. Skala morötterna och skär dem i slantar. Lägg ner dem och tillsätt krossade tomater, chilisås eller tomatpuré, buljongtärningar och vatten. Koka upp, tillsätt pastan och koka tills den är lagom mjuk. Tillsätt majs och smaka av med kryddorna.

Karins kycklingsoppa

4 port.

1 gul lök 2-3 morötter 1 kycklingfilé 1 hönsbuljongtärning 2 msk matolja 8 dl vatten 1 burk lättcrème fraiche 1 burk kidneybönor 1 vitlöksklyfta, krossad ½-1 tsk sambal oelek salt peppar persilja

Hacka löken, skär morötterna i slantar och skär kycklingen i tärningar. Fräs allt i oljan i en soppgryta och smula i buljongtärningen. Tillsätt vatten och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Rör ner crème fraichen, de avsköljda bönorna, den krossade vitlöken och sambal oeleken.

Smaka av med kryddorna och strö klippt persilja över.

Kräftsoppa

4 morötter 2 msk smör 2 msk mjöl 1 l vatten 2 fiskbuljongtärningar 400 g Kavli kräftost 2 dl crème fraiche svartpeppar dill kräftstjärtar med spad

Riv morötterna och fräs i smöret. Tillsätt vatten, fiskbuljongtärningar och vetemjöl. Koka morötterna mjuka. Tilsätt kräftost, crème fraiche, svartpeppar och dill och låt det koka. Tillsätt kräftstjärtar och spad.

Tips! Lägg i fiskbitar och låt koka tillsammans med morötterna. Blanda gärna i andra grönsaker t. ex broccoli.

20120625-026.JPG

20120625-029.JPG

Tunnbröd

50 g smör el. margarin 5 dl mjölk 12 g jäst ½ tsk salt ½ tsk socker 2 msk sirap ½ tsk hjortronsalt 1½ dl grahamsmjöl 2 dl rågsikt ca 7 dl vetemjöl

Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

Tillsätt resten av ingredienserna men spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.

Dela degen i 10-12 delar och rulla ut dessa till runda bullar.

Kavla ut bullarna till ca ½cm. Kavla sedan ut dem med kruskavel till mycket tunna. Grädda i varm stekpanna ca 2 minuter på varje sida.

Låt bröden kallna på varandra under bakduk. (Går bra att frysa).

20120625-025.JPG

20120625-027.JPG

Italiensk kycklingpasta

4 port ca 300 g pasta tex tagliatelle 250 g fryst bladspenat el 150 g färsk 2-3 kycklingfiléer ca 400 g 2 vitlöksklyftor 6-8 marinerade soltorkade tomater ca 50 g smör 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2½ dl mellangrädde

Koka pastan. Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet. Skär kycklingen i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomater och spenat. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.

Låt det koka ihop några minuter. Servera såsen med pastan.

Korvpanna i italiensk sås

4 port

400 g falukorv 18% 1 st  paprika 1 st rödlök 1 msk Smör 2 dl Crème fraiche tomat & basilika 100g philadelfiaost 1 dl vispgrädde 1 dl vatten 1⁄2 dl hackad basilika 1 klyfta vitlök ev. peppar & salt

Gör så här: Skär korven i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär löken i klyftor. Stek korven i smör i en stekpanna. Ta upp korven. Stek grönsakerna i stekpannan. Lägg tillbaka korven. Tillsätt såsen och låt allt bli varmt. Garnera med basilika. Servera med pasta.